Wandelen langs en over de grenzen!

Vervolg van LAW 11, het Grenslandpad

We gaan weer een stukje Grenslandpad lopen, deze keer vanaf de St Valentiuskapel in Westerhoven tot aan de Achelse kluis die voor de helft in België staat. De kapel ligt aan de beek de Keersop .

 

Het is mooi weer, de route is 14.5 km en we lopen het samen met onze buren Anneke en Theo. We gaan met 1 auto en nemen 2 fietsen mee, terwijl Anneke en ik koffie drinken bij de kapel, die overigens aan belangstelling niet te klagen heeft, brengen Jacques en Theo de auto naar het eindpunt en komen op de fiets terug, nog even samen een kopje koffie en dan op pad.

We lopen langs het Eurocircuit en het bungalowpark De Kempervennen, gelukkig nu geen race op het circuit want we houden wel van het lopen in een rustig gebied! We komen aan in het natuurgebied De Malpie, een heel groot natuurreservaat dat bekend staat om zijn kleine en grote vennen en de hei, die begint al heel mooi paars te kleuren! We komen eerst nog een paard en wagen tegen met een mooie knol ervoor, maken een praatje en het blijkt dat de mannen elke maandag, het hele jaar door, het paard "uitlaten" !! Na een paar uurtjes rijden wassen ze haar, borstelen ze haar en mag ze weer uitrusten in de wei!!

Het is een prachtig natuurgebied maar we rennen er bijna doorheen, we worden lek gestoken door de muggen, we transpireren, het is warm, windstil, er zijn vennen en moerasjes dus dat wil wel. Heel jammer, we dachten hier op een mooi plekje te lunchen maar dat lukt dus niet, vlug wat foto's maken en doorlopen..........

Gelukkig komen we bij de rivier De Dommel en zijn we de muggen kwijt. De Dommel ontspringt in België, komt bij Borkel en Schaft NL binnen en verdwijnt vlakbij Den Bosch in de Maas. Het heldere water van de Dommel staat heel hoog. We lopen door het kleine Schaft, wijken een beetje van de route af op aanraden van een mevrouw, omdat het echte pad vol met brandnetels staat. Komen bij de provincialeweg weer op de juiste route. De terrasjes zitten vol met fietsers, wij drinken wat, uit eigen voorraad, gezeten op een slagboom (in de schaduw).

Vanaf de slagboom aan de Abdijweg gaan wij links af, daarna rechts en lopen evenwijdig maar langs een bosrand, we steken de Kluizerbrug over waar de Warmbeek onder door stroomt, zien Schotse Hooglanders in de wei staan en even verder op de Hollandse koeien, zo lopen we verder langs de Abdijmuur naar de Achelse Kluis, ons eindpunt!

De Abdij staat voor de helft op Nederlands en voor de helft op Belgisch grondgebied, het kerkhof ligt op Nederlands grondgebied. Jammer genoeg is de Abdij, waar een winkel bij is, (je kunt daar o.a. het beroemde Abdij bier kopen), op maandag gesloten! Toen maar een ijsje gekocht bij een ijskar die net op Belgisch grondgebied stond, een oude grenspaal staat vooraan op de foto! Dit soort betonnen grenspalen zie je veel, maar wij gaan voor de grote, waar ook de jaartallen, nummers en de Leeuwen op staan, met en zonder Kroontje.... Op het kaartje zagen wij dat er in de buurt wel 2 grenspalen waren, gelukkig 1 gevonden in het struikgewas: nummer 177 uit 1843!!

Maak een Gratis Website met JouwWeb