Wandelen langs en over de grenzen!

LAW 11

Grenslandpad, 363 km wandelen tussen het Zwin en de Maas

 

Het Grenslandpad is een Lange Afstands Wandeling  die ook gemarkeerd is met de internationale strepen: rood/wit onder elkaar.

Vanuit Sluis bij de voormalige Zwinmonding tot het witte stadje Thorn aan de Maas loop je dan eens in Nederland en dan weer in België.

Langs dit pad staan veel oude Grenspalen , je passeert er 21 van de 388 gietijzeren markeringen van de oude landgrens uit 1843.

 In het boekje waar de hele route instaat staan afbeeldingen van de grenspalen waar je langs komt.

Net als de GR5 boekjes staan ook hier de routes duidelijk beschreven met daarbij informatie over het gebied waar je doorloopt. Wij lopen meestal een kilometer of 15. Als we met vrienden lopen gaan we met 2 auto's maar het gebeurt ook wel dat we de fietsen meenemen en naar het beginpunt fietsen. Naar de auto toelopen vinden wij fijner dan dat je daarna nog terug zou moeten fietsen. Ook hebben we een paar routes met openbaar vervoer kunnen doen. Wij zijn niet in Sluis begonnen maar ten zuiden van Breda en lopen dan eens naar het oosten en dan weer een paar routes naar het westen.

 Rijsbergen naar Dreef

We starten het Grenslandpad in Rijsbergen , het is niet zo'n lange route , maar 10 km. We steken de autosnelweg over van Rotterdam/Antwerpen en komen dan uit bij de Galderse meren. Lopen veel langs velden vol met prei maar ook kwekerijen en komen dan uit bij het riviertje De Mark. Langs het riviertje liggen grote keien met gedichten erop. We eindigen

bij de Markbrug pal aan de grens bij grenspaal 218, de eerste van onze route die op de foto gaat!

 

Van Dreef naar Chaam

 

We gaan een route van 17 km lopen op 17 november. Het is nog heerlijk weer voor zo'n wandeling door de landgoederen en de Strijbeekse Heide ten zuiden van Breda! We starten bij de grenspaal van vorige keer en lopen door het mooie heidegebied waar ook veel veeneilandjes in zijn. Ook zijn er een paar grote open schuren, de loslopende Schotse Hooglanders kunnen hier eten komen halen maar ook is er voor ons gelegenheid om te zitten voor onze boterham met koffie! Later lopen we over landgoederen , o.a. de Hondsdonk, de boerenhoeve zou hier al in 1364 zijn en hier zouden jachthonden voor de "heren"van Breda worden afgericht. We eindigen onze tocht aan de Grensweg bij het Prinsenbos ten westen van Chaam.

Chaam naar Alphen                       

Het is stralend weer en we lopen een route van 16.6 km door het mooie gebied van Ossegoor/Chaamse bossen . Vrijwel overal zandpaadjes, boslanen, veel vennetjes, steken beekjes over en zien mooie gele grassen. In dit gebied staan veel bankjes en we genieten van de zon die volop schijnt op deze 1e december dag! Langs de natuurvennen van Het Zand eindigen we onze tocht via de Zandstraat in het plaatsje Alphen bij de kerk!

 

 

 

 

Alphen naar Roovert met Meija en Onno

Op een koude maar zonnige decemberdag lopen we met vrienden van Alphen naar Roovert een tocht van 16 kilometer. We starten bij de kerk in Alphen en lopen door het landgoed het Ooievaarsnest , het is 134 ha en heeft zandgronden met dennebossen, lanen met loofbomen en vochtige weides met moerasjes. Na dit landgoed komen we bij de " Regte Heide" een prachtig heidegebied waar ook nog 6 grafheuvels uit de Bronstijd te vinden zijn. Er staat hierover ook informatie

  Je zit hier echt in de grensstreek, bij Nieuwkerk zien we de 1e grenspaal weer, waar ze vroeger veel smokkelde. Er zijn ook "smokkelaars" routes te voet of met de fiets. Je ziet ook grote klompen die "achterste voren"staan om de politie op een dwaalspoor te brengen. Via de Rovertsche Ley, een mooie gebied met kronkelende beekjes, komen we precies bij de grens uit en hebben we dus weer een grenspaal om af te strepen in ons boekje!

 

 

2e Paasdag, van Roovert naar Hooge Mierde met Suzanne

 Het is een flinke tocht deze keer, 19.2 kilometer en we vertrekken pal aan de grens , de grens is hier kaarsrecht dus is het een lang stuk waar we veel grenspalen tegenkomen die echter niet allemaal in het boekje staan.Beginnen bij 209 en lopen langs 208 en 207 naar 205!! In 1843 hebben ze hier gewoon langs een liniaal de grens getrokken! We zien ook veel gewone grenspalen van beton

Suzanne heeft vandaag de GPS onder haar hoede. Het is 2e Paasdag, mooi weer en dus druk met fietsers want we lopen veel over fietspaden. Maar ook mooie lanen, vennetjes en bankjes. Bij grenspaal 205 lopen we weer Nederland in en komen een gedenksteen tegen over een man die onschuldig zou zijn neer geschoten tijdens een smokkel of stroperstocht. Komen via de Turnhoutsche Heide bij Hooge Mierde uit waar de auto staat. 

 

 

 

 

Hooge Mierde (nl) naar Arendonk (b) 23.9 kilometer.

 Het is inmiddels september en we maken een mooie herfstwandeling door heidevelden, langs vennen, door bossen en weilanden. Er zijn ontzettend veel mooie paddestoelen. We zetten de auto op het eindpunt van vorige keer neer en de bedoeling is om terug te gaan met de bus vanuit Arendonk (B). We gaan het natuurgebied Zwartven in en komen weer bij de grens die hier nog steeds een lange rechte lijn is! We lopen door een weilandgebied waar je met een bruggetje een sloot over moet, Moby neemt de kortste route terwijl ze normaal nooit het water in wil!! Via Reusel, wat een tegenvaller is ; zo'n eind door een plaats lopen! gaan we richting de Reuselse Moeren met ook hier weer een afwisseling van vennen,weilanden,bossen en veengebied. In Arendonk aangekomen moeten we nog 4 km lopen naar het centrum voor de bus! Gelukkig kunnen we na het snel lopen door Arendonk uitrusten tot Reusel, daar overstappen naar Hooge Mierde. In Hooge Mierde zijn we uitgerust voor de laatste 2.5 km naar de auto! 2 grenspalen gezien!

 

 

 

 

Arendonk(b) naar Witrijk (nl),11 km fietsen en 17 km lopen.

 

 

 Voor het eerst lopen zonder MOBY .....9 december +

Na de auto bij een camping in Witrijk te hebben gezet fietsen we naar het beginpunt in Arendonk. We lopen een heel eind langs het kanaal van "Schoten naar Dessel". Het is recht saai stuk met ook nog veel fietsers.Na onder de snelweg te zijn doorgelopen draaien we gelukkig af van het fietspad en lopen het natuurgebied Hoge Moer in .

 Het is geen bijzonder mooie route en zijn blij als we in Postel aankomen waar we even de Abdij bekijken en koffie drinken op een terrasje. Na weer een heel lang recht stuk komen we de eerste grenspaal tegen van die dag: nr 197.

 Hier steken we de weg weer over en komen nu in een mooier natuurgebied met paadjes en beekjes.We komen in een ruig gebied waar de slang weer terug is gekeerd door alles te laten zoals het was. Het was gelukkig mooi weer maar tot nu toe de minst mooie route!

 Als we de fietsen gaan ophalen zien we nog een "verdwaalde" grenspaal staan!

 

 

 

 

 

 

Kleine Horendonk (b) naar Klein Zundert (nl)

We lopen deze keer samen met onze buurtjes Anneke en Theo en gaan met 2 auto's. Het is prachtig weer en een heel afwisselend landschap met ook nog de nodige cultuur! Vlakbij de "Oude Buisse Heide" is de Angora hoeve, hier verbleven veel kunstenaars om inspiratie op te doen. Henriette Roland Holst schreef er vele gedichten die je langs de paden op borden ziet staan: "Henriettes wandeling" en samen met haar man verbleef ze hier veel tussen 1900 en 1950. Vlakbij het gedicht stond een grote bank dus daar even samen op de foto!

   

We lopen door een schitterend gebied, o.a. De Moeren, een gebied afgegraven voor het veen waardoor er hoogteverschil is in het landschap. Het mooiste tot nu toe en we genieten volop. We drinken koffie bij het oudste cafe van Noord Brabant, de herberg "in den Anker" uit 1635.

We zien niet op de route maar bij Essen toch nog een grenspaal ! Hebben 16 kilometer gelopen.

 

 

Essen (b) naar Klein Horendonk (nl) 9 km fietsen en 13 km lopen

We zetten de auto in Klein Horendonk neer en fietsen naar Essen om daar te starten, er staat veel wind maar het is droog en de zon schijnt. Het is een saaie route om te fietsen, in Essen steken we het spoor over en komen langs de quarantairestallen bij het oude grensstation. Hier werd het vee samen gebracht en gekeurd voor het de grens over mocht.

We zetten de fietsen vast aan een fietspadpaal en beginnen aan de route terug naar de auto. Heel raar om ineens een bord met "Veldhoven" erop te zien staan...het is het dorp uit mijn jeugd en ligt hier toch echt een heel eind vandaan, er staat een grenspaal bij dus het moet op de foto! Het eerste stuk is niet mooi, vooral door Nispen heen en daarna een stuk langs de weg valt tegen.

We lopen een heel eind weer pal langs de grens en wel over de : Grensstraat, hoe toepasselijk. Het gaat erg hard waaien en we zien nergens een goed plekje om te eten , bij een boerderij staan wat plastic stoelen buiten en daar mogen we, uit de wind, ons brood opeten!

Als we daarna door de bossen lopen zien we een grenshuisje en grenspalen ter ere van het "het Klaveren Vrouwke" In het huisje hangt in stripverhaal de uitleg over de man die als vrouw/non/pastoor verkleed ging om te smokkelen .....tot hij toch in 1916 werd doodgeschoten.

Bij de grens zien we ook nog een electrapaal waar echt de stroom stopt bij de grens !!

Vandaag 2 grenspalen kunnen noteren in het boekje!

 

 

 

 

Essen (b) naar Heimolen bij Bergen op Zoom 14.3 kilometer

 

We lopen weer samen met Theo en Anneke.  Eerst een paar kilometer langs de Spillebeek/Zoom .In Belgie is de naam: Spillebeek en is het riviertje grillig , in Nl heet het :Zoom en is het een rechte lijn! Er staan veel voorjaarsbloemen langs de waterkant, koeien in de wei, een echt Hollands landschap! Aan de rand van het bosgebied zien we de Salomonszegel en mooie stronken hout liggen, een echt stilleven!

Na even komen we via de Wouwse Plantage , dat in 1504 ontstond omdat toen hier veel bomen werden aangeplant in dit voorheen woeste gebied. Nu zien we hier zelfs mooie bollenvelden . Die hadden we hier niet verwacht! Vanuit de verte liggen de gekleurde velden er fleurig bij .

We naderen Bergen op Zoom en het landschap is meteen anders, we krijgen wat "heuveltjes" zien lange lanen met statige bomen en lopen door een prachtig bos/park met veel speelgelegenheid. Dat mooie bospad loopt op een gegeven moment pal langs de snelweg. Dat is de enige tegenvaller van deze route, de laatste kilometers hoor je erg veel verkeer!

Na nog wat paarden,koeien en schaapjes te hebben begroet komen we weer aan in Heimolen waar 1 van de auto's staat. Op weg naar de andere auto komen we nog 3 grenspalen tegen die natuurlijk even op de foto moeten ook al liggen ze niet op de wandelroute!

   

Maak een Gratis Website met JouwWeb